Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οδηγός δημιουργίας παρουσιάσεων με το Prezi (2/3)

Δημιουργία ενός prezi

Πριν δημιουργήσετε το δικό σας prezi, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε λογαριασμό. Είναι εύκολο να αποκτήσετε έναν, και αν δεν σας πειράζει οι παρουσιάσεις σας να είναι διαθέσιμες δημόσια, είναι εντελώς δωρεάν (επιλέξτε basic). Υπάρχουν επιλογές για την αναβάθμιση του λογαριασμού σας, για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, η οποία προσθέτει πολλές λειτουργίες και σας επιτρέπει -μεταξύ των άλλων- να κάνετε τις παρουσιάσεις σας ιδιωτικές.

Δημιουργούμε ένα νέο prezi

Στο παράδειγμά μας, θα δημιουργήσουμε ένα prezi από ένα έτοιμο πρότυπο (template). Τα πρότυπα είναι προσχεδιασμένοι καμβάδες, με βάση τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε παρουσιάσεις. Αν και είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε ένα prezi από το μηδέν, είναι αρκετά χρονοβόρο και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Προτιμήστε λοιπόν τα έτοιμα πρότυπα· το Prezi προσφέρει μια ποικιλία προτύπων για να ταιριάζει στις περισσότερες ανάγκες παρουσίασης. 
Πριν ξεκινήσετε φροντίστε να επιλέξετε από την πάνω αριστερή γωνία το Prezi Classic· είναι λίγο πιο παλιό από το Prezi Next και δεν έχει κάποια από τα φρου φρου της νέας προσέγγισης, αλλά είναι πιο φιλικό για το νέο χρήστη

1. Από το Dashboard  (Πίνακα ελέγχου) του Prezi, κάντε κλικ στην επιλογή New Presentation.
2. Θα ανοίξει μια νέα καρτέλα με το μενού Choose your template. Επιλέξτε το πρότυπο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Use template. Στο παράδειγμά μας, θα χρησιμοποιήσουμε το Literature template.
3. Θα εμφανιστεί ένα prezi με το πρότυπο που έχετε επιλέξει, έτοιμο για επεξεργασία.

Γνωριμία με το περιβάλλον του Prezi

Πριν προχωρήσουμε με την επεξεργασία του πρώτου μας prezi, ας γνωρίσουμε τη διεπαφή του. Πιθανότατα φαίνεται διαφορετικό από κάθε άλλο λογισμικό παρουσίασης, που ίσως έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Ενώ το Prezi είναι σχετικά απλό στη χρήση, η διασύνδεσή του έχει πολλά χαρακτηριστικά που θα θέλετε να εξοικειωθείτε.
Κάντε κλικ στα κουμπιά στο διαδραστικό πεδίο παρακάτω για να εξοικειωθείτε περισσότερο με τη διεπαφή Prezi.


Επεξεργασία κειμένου κράτησης θέσης

Τα πρότυπα Prezi έχουν προκαθορισμένα πλαίσια, όπως φαίνεται στο παράθυρο πλοήγησης πλαισίων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, υπάρχουν τα κείμενα κράτησης θέσης (placeholders). Πρακτικά, το placeholder είναι κείμενο που μπορείτε να αντικαταστήσετε με το δικό σας περιεχόμενο.
1. Κάντε κλικ στο πρώτο πλαίσιο στο παράθυρο πλοήγησης πλαισίου. Η οθόνη θα μεγεθύνει ή θα σμικρύνει για να σας δείξει πώς θα εμφανιστεί το πλαίσιο στην αρχική σας σελίδα.

2. Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από τα σύμβολα κράτησης θέσης και ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να αντικαταστήσετε το κείμενο. Στο παράδειγμά μας, θα αλλάξουμε τον τίτλο.

3. Κάντε κλικ στο επόμενο καρέ. Το Prezi θα μεγεθύνει το καρέ εκείνο και μπορείτε να επεξεργαστείτε το κείμενο που περιέχει το σύμβολο κράτησης θέσης. Συνεχίστε να εργάζεστε σε κάθε πλαίσιο μέχρι να ολοκληρωθεί όλο το κείμενο.

Επεξεργασία εικόνων

Εκτός από το κείμενο κράτησης θέσης, ορισμένα πρότυπα περιλαμβάνουν δείγματα εικόνων σε ορισμένα πλαίσια. Ίσως θα θέλατε να τα αντικαταστήσετε με εικόνες πιο σχετικές με το περιεχόμενο του prezi που δημιουργείτε.
1. Κάντε κλικ στην εικόνα που θέλετε να αντικαταστήσετε και επιλέξτε Replace (Αντικατάσταση).

2. Ένα παράθυρο αντικατάστασης εικόνας θα εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά του παραθύρου. Μπορείτε είτε να επιλέξετε από τις προτεινόμενες εικόνες είτε να μεταφορτώσετε μία από τις δικές σας. Στο παράδειγμά μας, θα ανεβάσουμε τη δική μας εικόνα κάνοντας κλικ στην επιλογή Select Files (Επιλογή αρχείων) ...

3. Στο μενού που εμφανίζεται, εντοπίστε και, στη συνέχεια, επιλέξτε την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Open (Άνοιγμα).


4. Η εικόνα θα αντικατασταθεί.

5. Συνεχίστε να περνάτε από πλαίσια μέχρι να γεμίσετε όλα τα καρέ με περιεχόμενο.

Επεξεργασία πλαισίων

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Prezi χρησιμοποιεί πλαίσια αντί για διαφάνειες. Κατά τη δημιουργία ενός prezi, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να προσθέσετε, διαγράψετε και αναδιατάξετε καρέ, για να βεβαιωθείτε ότι το prezi σας είναι κατάλληλο για τις πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε.

Προσθήκη πλαισίων

Μερικές φορές ένα πρότυπο μπορεί να έχει λιγότερα πλαίσια από όσα χρειάζεστε  Ευτυχώς, το Prezi διευκολύνει την προσθήκη πλαισίων στην παρουσίασή σας.
1. Εντοπίστε και μεγεθύνετε την περιοχή στην οποία θέλετε να προσθέσετε ένα πλαίσιο και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη νέου πλαισίου που βρίσκεται στο επάνω μέρος του παραθύρου πλοήγησης πλαισίου. Κάτω από το κουμπί προσθήκης νέου πλαισίου, έχετε τη δυνατότητα επιλογής από ορθογώνιο, κύκλο, αγκύλες ή αόρατο πλαίσιο.
2. Θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο. Κάντε κλικ και σύρετε τις μπλε πλευρές και τις γωνίες για να αλλάξετε το μέγεθος του πλαισίου στο σχήμα που θέλετε.

3. Μόλις ολοκληρώσετε την αλλαγή μεγέθους του πλαισίου, σύρετε το πλαίσιο στην επιθυμητή θέση χρησιμοποιώντας το εικονίδιο με το χέρι στο κέντρο. Στο παράδειγμά μας, θέλουμε το νέο πλαίσιο να είναι ελαφρώς μικρότερο από το τρέχον τελικό πλαίσιο και να τοποθετείται δίπλα του σε μικρή κλίση. Αυτή η τοποθέτηση ευθυγραμμίζεται με το αρχικό πλαίσιο και συνεχίζει την τρέχουσα διαδρομή αυτού του προτύπου.
4. Από εδώ, μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ οπουδήποτε στο πλαίσιο για να εμφανιστεί ο επεξεργαστής κειμένου για να πληκτρολογήσετε τις πληροφορίες που θέλετε να συμπεριλάβετε στο prezi σας.

Διαγραφή πλαισίων

Μερικές φορές ένα πρότυπο μπορεί να έχει πάρα πολλά πλαίσια για το prezi που θέλετε να κάνετε ή μπορεί να μην σας αρέσει ένα από τα προκαθορισμένα πλαίσια.
1. Επιλέξτε Edit Path (Επεξεργασία διαδρομής) στο κάτω μέρος του παραθύρου πλοήγησης πλαισίου.


2. Εντοπίστε το πλαίσιο που θέλετε να διαγράψετε στο παράθυρο πλοήγησης πλαισίου και τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από αυτό. Θα παρατηρήσετε ότι ένας κόκκινος κύκλος με ένα Χ εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία του πλαισίου. Κάντε κλικ στον κόκκινο κύκλο.

3. Το πλαίσιο θα διαγραφεί από τη διαδρομή του prezi σας.

Αλλαγή σειράς πλαισίων

Μόλις ολοκληρωθεί το prezi σας, ενδέχεται να θέλετε να αλλάξετε τη σειρά των πλαισίων.
1. Στο παράθυρο πλοήγησης πλαισίων, επιλέξτε το πλαίσιο που θέλετε να μετακινήσετε.

2. Κάντε κλικ και σύρετε το πλαίσιο στη θέση που θέλετε.

3. Αφήστε το πλαίσιο και θα αλλάξει θέση.

Προσαρμογή του prezi

Για να προβάλετε μια ιδέα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ίσως θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνες, βίντεο ή μουσική υπόβαθρου. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι θέλετε να αλλάξετε το χρωματικό σχήμα του prezi για να φωτίσετε καλύτερα το θέμα του περιεχομένου σας. Το Prezi διευκολύνει την προσαρμογή της τελικής παρουσίασης με τη βοήθεια δύο κουμπιών στη διεπαφή του επεξεργαστή: το κουμπί Insert (Εισαγωγή) και το κουμπί Customize (Προσαρμογή). 

Προσθήκη εικόνων, βίντεο, σχημάτων (και άλλων) 

Κατά τη δημιουργία του prezi σας, ίσως να θέλετε να περιλάβετε κάτι παραπάνω από κείμενο (αυτό είναι βέβαιο). Το Prezi διαθέτει το κουμπί Insert (Εισαγωγή) που σας επιτρέπει να εισάγετε εικόνες, βίντεο, σχήματα και μουσική υποβάθρου. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην επικοινωνία των ιδεών με αποτελεσματικότερο τρόπο όσο και στην εμπλοκή του κοινού σας. Το Prezi παρέχει διάφορες εικόνες και σχήματα για να διαλέξετε και μπορείτε να συμπεριλάβετε και βίντεο από το YouTube. Επίσης, θα βρείτε προρυθμίσεις για πλαίσια και διαδρομές στο μενού Insert (Εισαγωγή).

Αλλαγή του φόντου και του θέματος

Το κουμπί Customize (Προσαρμογή) βρίσκεται στην κορυφή της διασύνδεσης Prezi,  ανοίγει ένα παράθυρο στη δεξιά πλευρά του παραθύρου που σας επιτρέπει να αλλάξετε το φόντο και το θέμα του prezi σας. Το εργαλείο Customize (Προσαρμογή) σάς επιτρέπει να διατηρείτε τη φυσική διάταξη και την εμφάνιση του προτύπου που επιλέξατε ενώ αλλάζετε μόνο το χρώμα και τη γραμματοσειρά. Υπάρχουν περισσότερα από 24 θέματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και πάντα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κλικ στην επιλογή Revert (Επαναφορά) στην αρχική, αν δεν σας αρέσουν οι αλλαγές που έχετε κάνει.
Οδηγός δημιουργίας παρουσιάσεων με το Prezi (1/3)
Οδηγός δημιουργίας παρουσιάσεων με το Prezi (3/3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου